
Companyinnovators advies en training voor vernieuwing en innovatie
Antwoorden op innovatievragen !
Gedurende de laatste 10 weken van 2012 heeft Companyinnovators in de groep MKB Innovatie Poll op Linkedin iedere week één kritische vraag gesteld over innovatie in het technisch MKB.
Veel interessante antwoorden en reacties maakten de vraag vaak tot een discussie en dat was ook de bedoeling.
Echter bleef de mening van Companyinnovators bewust uit.
In het nieuwe jaar komt hier verandering in !
Alle antwoorden vanuit de visie van Companyinnovators staan nu op de site.
Binnenkort geef ik een handig e-boekje uit waarin een iedere op z’n gemak de antwoorden nog eens kan doornemen.
Via onderstaande link kunt u zich aanmelden om iedere update direct in uw mail te ontvangen
Inschrijving via info@companyinnovators.nl onder vermelding van “Antwoorden Innovatie”.
De eerste vraag :
Is innovatie in het MKB te structureren of bepaalt het toeval de toekomst ?
Twee uitersten in één vraag en de waarheid zal ergens hiertussen liggen.
Uit de antwoorden, de reacties en ook mijn ervaring blijkt dat innovatie voor het grootste deel te structureren is.
Een toelichting hierop is wel op z’n plaats.
Als we innovatie alleen zouden zien als “ het Willie Wortel moment” dan gaat de uitspraak over structuur niet op.
Echter innovatie is veel meer.
Het voortraject waarin een visie wordt omschreven, het creatieve zoektraject naar mogelijke concepten en oplossingen, de ontwikkelingsfase en natuurlijk de introductiefase in de markt.
Voor dit geheel is wel degelijk structuur mogelijk en ook erg wenselijk.
Ook het minder-geleide creatieve proces komt in een georganiseerde omgeving veel beter tot z’n recht .
Mijn antwoord zou dan ook zijn hooguit 80% structuur en planning, de rest is een creatief proces waarbij je goede ingevingen moet koesteren.
De tweede vraag die ik stelde in de MKB Innovatie Poll was :
Welke factor bepaalt succes van innovatie voor het grootste deel ?
Als ik naar de gegeven antwoorden kijk dan lijkt het of er geen discussie over het antwoord mogelijk zou zijn . De volle 100 % van de respondenten antwoordt “ marktonderzoek “ !
Ik wil dit antwoord zeker niet tegenspreken maar naar mijn idee is een toelichting op z’n plaats.
Iedere innovatie zal pas dan succesvol zijn als het leidt tot een product of dienst waarvan de klant de toegevoegde waarde erkent en tot afname overgaat.
De innovatie zal aan moeten sluiten op een al dan niet bewuste wens van de klant anders zal er nooit succes zijn.
Maar weet de klant deze vraag naar een product dat nog niet bestaat duidelijk te verwoorden in de response op een marktonderzoek ?
Dat laatste betwijfel ik.
Naar mijn idee ontstaan de meest succesvolle innovaties als er een balans wordt gevonden tussen revolutie en evolutie van techniek enerzijds en zeer abstract inzicht in de klantwens. Zowel de “ techniek” als de invulling van de klantwens laten zich vervolgens op een verrassende wijze opnieuw invullen en dat vormt vaak de basis voor het succes.
Als deze basis er is dan wordt het hoog tijd voor een gezond en creatief stuk communicatie om het nieuwe een kans te geven zich te nestelen in de mindset van onze klanten.
De derde vraag :
Is innovatie binnen het technisch MKB veelal een vast onderdeel van het bedrijfsproces ?
Een onverwacht lastige vraag. Desalniettemin een erg belangrijke vraag.
De meeste ondernemers zullen zich direct afvragen, doe ik genoeg aan innovatie ? Deze bewuste vraag is prima ! Hoe vaak en wanneer innovatie aan de orde komt is erg divers per bedrijf. Maar, het gaat volgens mij meer om de vraag met welke instelling het bedrijf omgaat met alles wat er op hen afkomt.
Ik maak mij zorgen over bedrijven waar, bij wijze van reflex, iedere vraag of verandering wordt gezien als bedreiging en aantasting van de verworvenheden uit het verleden.
Ik maak mij zeker geen zorgen om bedrijven waar gedacht wordt in een reflex van kansen en mogelijkheden om iedere keer vanuit een andere invalshoek invulling te kunnen geven aan de doelstellingen van het bedrijf.
Innovatie is daarmee veel meer een vraag van instelling en cultuur dan het vaste agendapunt in de vergadering. Hoe deze denkwijze is ingevoerd in de organisatie is echt enorm verchillend !
De vierde vraag :
Is “de innovator” voor het innovatieproces te vergelijken met “de uitvinder” voor de uitvinding ?
Op deze vraag komt uit de poll een heel duidelijk NEE naar voren.
Logisch, want innovatie is duidelijk geen “one man show” waar een uitvinding dat juist vaak wel kan zijn.
Een geslaagde innovatie kan alleen dan ontstaan als het perfect aansluit bij de tijd en de omgeving waarin het zich ontwikkelt en in dat opzicht juist vaak team-work.
Juist het perfect inspelen op een vraag, een behoefte en een verandering maakt innovatie succesvol.
Dat moed en doorzettingsvermogen van “de innovator” nodig is mogen we niet onderschatten. Innovatie blijft een verandering zonder proof of concept.
Een echte innovator gelooft in zijn of haar innovatie zonder een bewijs vooraf, maar dat maakt hen zeken geen uitvinders !
De vijfde vraag :
Waar liggen op korte termijn de meeste verdien-kansen voor de ondernemer in het technisch MKB ?
Op deze vraag is veel reactie gekomen in de poll, het houdt de ondernemer blijkbaar erg bezig.
Wij zijn het ook wel eens over het meest gegeven antwoord, kansen op korte termijn liggen vaak dicht bij huis.
Het zijn de kleine stappen in het verander-proces die op korte termijn resultaat geven.
Een productaanpassing in een bestaande markt of een bewezen product in een aangrenzende markt zetten, dat zijn de kleine stappen die relatief snel resultaat geven.
Rigoureuze stappen , grote vernieuwingen en/of geheel nieuwe markten kunnen veel spectaculairder in resultaat zijn maar het risico en het tijdbestek zijn ook veel groter.
De zesde vraag :
Met welke partij zou het technisch MKB het beste kunnen samenwerken voor innovatieve projecten ?
Ook hier prachtige reacties in de poll, deze vraag leeft onder ondernemers.
Het juiste antwoord op de vraag is erg afhankelijk van de fase waarin een bedrijf zich begeeft en welke doelen er gesteld zijn.
Voor een snelle kleine stap in innovatie blijft men het beste dicht bij huis door bijvoorbeeld een ervaren branchgenoot te benaderen.
Voor grote veranderingen op de lange termijn en/of een volledige heroriëntatie op het bestaansrecht van de organisatie zal men veel eerder aankloppen bij een partner die juist niet gehinderd wordt door enige praktische kennis van de materie.
Voordat een goed antwoord op de vraag welke partner het meest in aanmerking komt gesteld wordt, zouden wij ons eerst af moeten vragen wat onze actuele samenwerkingsbehoefte is.
Met wie we dan samenwerken is op dat moment veel eenvoudiger in te vullen.
De zevende vraag :
Wat is de belangrijkste reden voor soms mislukkende innovaties in het technisch MKB ?
Ik stelde deze vraag na een goed gesprek met een communicatie adviseur, hij adviseerde mij eens aandacht te geven aan de negatieve kant van innovatie. Het doem-scenario voor velen is veel tijd en geld te besteden aan innovatie zonder dat het succes oplevert.
Het was een goed advies aangezien in de hele serie vragen hier het meest op gereageerd is en gelukkig is het antwoord duidelijk.
Gebrek aan afnemers is veruit de grootste reden van het mislukken van innovatie !
Op het kruispunt van latente behoefte van de afnemers en onbenutte mogelijkheden van de techniek liggen, naar mijn idee, de mooiste innovatie kansen. Het mooie en unieke aan innovatie is dat vooral de combinatie het succes bepaalt. Een gammele oplossing voor een groot probleem geeft een matig resultaat en dat geldt ook voor een briljante oplossing voor een nauwelijks aanwezig probleem.
Vanaf het prille begin van innovatie dient het hele team doordrongen te zijn van het feit dat de klant straks zal bepalen of deze innovatie een succes wordt. Dit bewustzijn is DE eye-opener die het percentage mislukkende innovaties sterk kan verminderen.
De achtste vraag :
Wat is de belangrijkste drijfveer voor innovatie in het technisch MKB ?
Op deze vraag is in de MKB Innovatie Poll opvallend weinig reactie gekomen.
Is het antwoord te voor de hand liggend ? Of is het juist heel lastig om een goed antwoord op de waarom vraag voor innovatie te kunnen geven ?
Ik ben bang dat het laatste het geval is. Vanzelfsprekend zijn continuïteit van winstgevendheid en het bedrijf in z’n geheel voor de hand liggende redenen om te innoveren.
Echter, succesvolle innovatie heeft meer nodig. De nieuwsgierigheid naar de toekomst van de wereld om ons heen en de rol van ons bedrijf en product daarbinnen, dat maakt de kans op succesvolle innovatie zo veel groter.
Blijf nieuwsgierig en blijf ondernemen, als dat de drijfveer is voor innovatie dan is succes erg dicht bij.
De negende vraag in de MKB innovatie poll was de toen der tijd zeer relevante vraag “ Wat is het mooiste kerstkado voor de innovatieve ondernemer? “
Een vraag die op het eerste gezicht ludiek lijkt maar wel degelijk een serieuze ondertoon heeft.
Wat zouden wij ons kunnen wensen ? Het antwoord dat het meest gegeven is “een minuut in de toekomst te kunnen kijken” en dat antwoord is prachtig ! Dit is ook de kern van innovatie, het gaat allemaal om de toekomst die gevormd gaat worden door alle veranderingen in onze omgeving en alle oplossingen die de innovatieve ondernemers in de toekomst zullen bedenken.
De wens om succesvol en van betekenis te kunnen zijn met een product of dienst dat op dit moment niet als zodanig bekend is..
Deze gedachte zal heel dicht het ideaalbeeld van de innovatieve ondernemer omschrijven !
De tiende en laatste vraag “ Hoeveel procent van de ondenemers in het technisch MKB maakt dit jaat echt werk van innovatie ? “
Deze vraag wordt niet zo heel vaak gesteld, en ik kan mij ook voorstellen dat we met z'n allen niet zo trots zullen zijn op het resultaat. De dagelijkse gang van zaken in het drukke MKB wint vaak de strijd om de beschikbare capaciteit. Ook weegt mee dat de kans op het genereren van opbrengsten uit het bestaande assortiment, zeker voor de heel korte termijn, hoger is
Echter , iedereen kent de uitspraak “ ondernemen is vooruit zien “ . We weten het wel maar uit onzekerheid over de afloop, doen we het toch maar niet.
Het is en blijft onmogelijk om de toekomst met zekerheid te kunnen voorspellen.
De laaste tijd zijn er wel veel methodes ontwikkeld die de slagingskans van innovatie veel groter maken.
Bewustwording van het nut van innovatie is daar een van, methodes voor sneller ontwikkelen en toetsing aan de klantvraag is een ander voorbeeld.
Sprekend vanuit Companyinnovators ben ik er van overtuigd dat innovatie vaak geen fulltime onderdeel van het bedrijfsproces kan zijn maar dat daardoor het op gang houden van het proces van innovatie wel heel goed uit te besteden is aan een extern specialist.
Deze ontdekking was een van mijn innovaties van het afgelopen jaar .
Op naar vele volgende in het komende jaar , ik heb er mijn werk van gemaakt !